Duurzaam wonen
We stappen in Nederland over van energiebronnen die je maar één keer kunt gebruiken - steenkool, aardgas - naar energie die nooit opraakt, zoals zon, wind of aardwarmte. Met andere woorden; we gaan van fossiel en vervuilend naar duurzaam en schoon. Wist je dat je bij de aankoop van een nieuwbouwwoning een grote stap neemt in deze energietransitie. Nieuwbouwwoningen en -wijken zijn namelijk dé manier om bij te dragen aan bewust en toekomstgericht leven. In jouw woning kiezen we voor duurzame energie. Ook richten we jouw woonomgeving groen en daardoor klimaatbestendig in.
Jouw duurzame en comfortabele woning
We vinden het belangrijk dat het energieverbruik in jouw woning zo laag mogelijk is. We zorgen daarom onder meer voor:
- een gasloze manier van verwarmen en koelen;
- vloerverwarming;
- uitstekende isolatie;
- ventilatie voor een gezond binnenklimaat.
De meeste woningen worden verwarmd door de verbranding van aardgas in een cv-ketel. De energie die dan vrijkomt, verwarmt het water in radiatoren en het kraanwater. In Het Stads Huis is dat anders. Jouw woning wordt verwarmd door middel van een collectieve warmtepomp. Hierdoor hebben we geen aardgas nodig en vermindert de uitstoot van broeikasgassen (zoals CO2). En dat is beter voor het milieu.
Jouw appartement in dit project
De appartementen en woningen in Het Stads Huis zijn helemaal voorbereid op een gasloze toekomst en beschikken over de volgende duurzame technieken en installaties:
Balansventilatie / WTW installatie
De woningen worden voorzien van een mechanisch ventilatiesysteem voorzien van warmteterugwinning, ook wel WTW of balansventilatie genoemd. In de wtw-unit zitten 2 ventilatoren en een warmtewisselaar die ervoor zorgen dat de warmte uit de afgevoerde ventilatielucht wordt teruggewonnen en wordt gebruikt om de verse binnenkomende lucht voor te verwarmen. Op deze wijze gaat er geen warmte verloren bij het ventileren van de woning en voelt de verse lucht in de winter veel minder koud aan.
Collectieve warmtepomp
In de techniekruimte en op het dak van de voormalige Burgerzaal staan warmtepompen. Deze halen zowel de warmte als de koude uit de buitenlucht. Daarnaast wordt op slimme wijze zoveel mogelijk warmte en koude hergebruikt. Als back-up staat er een elektrische ketel. In de kelder onder het gebouw staan buffervaten die warmte en koude ook kunnen opslaan voor een optimale inzet van de warmtepompen en de warmte-uitwisseling.
Afleverset van Ennatuurlijk
EnNatuurlijk levert warmte op 45 graden voor de verwarming van de woningen. Voor de bereiding van warm kraanwater zit er een warmtewisselaar in de afleverset in de woning, deze is aangesloten op de boiler. Die warmt het water verder op naar hogere temperaturen. Koude wordt geleverd op 16 graden.